Besættelsestiden set gennem genstande

Se udvalgte gentande fra besættelsestiden og hør de historier, der knytter sig dertil.

Tid og sted:

1. marts kl. 19.30

Magion Biblioteket, mødelokale 2

Tinghusgade 15

7200 Grindsted

Pris:

Fri entré.

Kaffe og kage koster 25 kr. og kan bestilles ved tilmelding.

Tilmelding:

Senest torsdag den 1. marts kl. 10.00

Tilmelding skal ske på e-mail til museet@billund.dk eller på tlf. 79 72 74 90.

De to grundlæggere af samlingen Alex Wraae og Peter Jessen fortæller om oprindelsen til besættelsessamlingen på Vestre Skole i slutningen af 1970erne.

De to lærere samt elever på Vestre Skole startede samlingen, som senere blev varetaget af forhenværende skoleinspektør på Vestre Skole, Erik Brandt Christensen.

Siden slutningen af 1990erne har Besættelsessamlingen været i Billund Kommunes Museers varetægt.

Foredraget

Alex Wraae vil især fortælle om Besættelsessamlingen og dens historie, mens Peter Jessen vil fortælle om sin mangeårige ven Mogens Eeg Sørensen.
Mogens Eeg Sørensen var en af grundlæggerne af modstandsbevægelsen i det nuværende Billund Kommune. Da gruppen blev afsløret endte Mogens Eeg Sørensen som så mange andre modstandsfolkene i Neuengamme ved Hamburg. Mogens Eeg Sørensen var en af dem, der kom hjem fra rædslerne.

Besættelsessamlingen i dag

I 2018 indeholder samlingen omkring 12.000 genstande, genstande samlet ind i en periode på mere end 40 år. Samlingen indeholder et bredt spektrum af blandt andet hverdagsting, aviser, dokumenter, fotos, illegale blade og bøger, våben samt unikke genstande fra Frøslevlejren og tyske Kz-lejre som Theresienstadt og Dachau.

Den Oscar nominerede film i 2016, ’Under Sandet‘, blev indspillet med flere genstande fra den store Besættelsessamling i Grindsted.

Avis vestkysten 9. april 1940
Vestkysten 9. april 1940