Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Bogen om Gyttegaard Plantage

I 2015 udgav Billund Kommunes Museer bogen ”Gyttegaard - En københavnerplantages historie og natur” af Holger Grumme Nielsen.

Bogen fortæller historien om den gamle plantage, som i dag kendes for den smukt beliggende golfklub ved Hejnsvig. Her finder man et usædvanligt stort og flot bygningskompleks i form af Plantørgården, tegnet af selveste Hack Kampmann, og gårdens hovedbygning i form af den pompøse villa. Selve villaen er som den eneste i kommunen fredet, og det forstår man godt, når man har kendskab til den utrolige historie, der ligger bag bygningen.

Gyttegård blev oprindelig anlagt som Siam-plantagen i 1899. En bankdirektør ved navn Heide havde købt en guldmine i Siam (i dag Thailand), der skulle finansiere driften af plantagen. En eksotisk tilføjelse til egnen – men stadig intet sammenlignet med det liv, der udfoldede sig fra 1908, da grosserer Andreas Petersen købte plantagen. Andreas Petersen hørte til det spirende borgerskab i København, der tjente en formue inden for tekstilbranchen, og samtidig var han optaget af hedens beplantning, hvilket medførte, at han i 1908 købte Gyttegård Plantage. Gyttegård var - dengang som nu - præget af de helt specielle indsandede områder, kaldet Grene Sande. Sandene betød, at store dele af plantagen ikke kunne tilplantes. I stedet blev de fredet i 1967, og senere udpeget som EU-habitatområde.

Familien Petersen lod villaen opføre i 1916 af arkitekt L. Borch, en af landets helt store arkitekter dengang. Familien levede et udpræget overklasse-liv, bl.a. blev der fremstillet særligt sølvtøj til familien, tegnet af selveste Bindesbøll, hvis værker er så berømte den dag i dag, at de er udstillet på museer og med i kulturkanonen. Når man hertil lægger: damme med tamme fisk, frugttræer, fester med fornem fransk årgangsvin, en chef, der rejste med stuepige og køkkenpige, havde nypudsede 10-kroner af sølv i lommen, en datter der blev katolsk nonne, en anden datter, der var kæreste med arvingen til Fiat-fabrikkerne, malerier af Picasso og Krøyer, så er det klart, at vi har at gøre med en helt usædvanlig historie.

Bogen kan købes ved henvendelse til Billund Kommunes Museer


Fra forsiden af bogen om gyttegaard
Plantørgården ved Gyttegaard Plantage