Sidste åbningsdag på Grindsted Museum

Lørdag den 2. september 2017 var sidste dag på Grindsted Museum i Borgergade.

Museumsformidler Laila Toudal var mødt frisk og vel udhvilet ind, og allerede inden hun fik åbnet helt, var de første gæster der. Hele dagen var der besøgende i huset og livlig snak. Man hørte mange gange: ”Kan du huske…?” og ”Er det ikke…?”. Fra tid til anden måtte Laila ind for at fortælle historien fra 1864. Den knytter sig nært til huset/museet. En anden historie, der også blev spurgt til, var historien om Bechmann Poulsen fra Vorbasse.

Fornemt besøg

Omkring kl. 13 var der lidt ro i huset, og Laila gik rundt og ryddede lidt op. Da kørte en bil op foran museet, og en ældre dame med rollator blev sat af og vist i retning af museet. Laila gik ud for at tage imod og hjælpe damen ind.
Damen kikkede op og sagde: ”Jeg hedder Birthe Levin Hansen. Jeg er 102 år, og der skulle være en udstilling om min far her!”
Inde i udstillingen fordybede Birthe sig i minder fra sin barndom i Grindsted og Esbjerg. Hun fortalte flere anekdoter om billederne, og i en montre fandt hun en opskriftsbog, hvori Sophus Levin Hansen havde skrevet en note.
Rigtig mange gange sagde hun: ”Nej, har I også det udstillet”. Inden hun gik i museumshaven, besøgte hun Grindsted Kirke og kikkede på vejen frem og tilbage på sit gamle barndomshjem, Grindsted Apotek.

I mellemtiden havde museet fået andre gæster, som Laila fortalte om besøget. To af gæsterne berettede, at de i efterkrigsårene havde haft Birthe Levin Hansen som lærerinde på Privatskolen i Grindsted.
Da Birthe lidt senere gik rundt ude i museets have for at se de mange billeder der, nåede flere gæster at hilse på hende - og hun kunne godt kende dem.
Endnu en gæst, Leonora Stenbjerg Højrup, der også havde haft Birthe Levin Hansen som lærerinde, fortalte, at Birthe var på to af de skolebilleder, museet havde i skoleudstillingen. Hun udpegede Birthe på billederne.

Nøglerne drejes for sidste gang

Klokken blev langt over 15, inden Laila kunne lukke ned. For sidste gang drejedes nøglen om for museet i Borgergade. Næsten 170 gæster var gået igennem døren på denne sidste dag.
Nu går den næste fase i gang, hvor museet pakker alle genstande og de tilhørende historier ned for at gøre klar til flytningen. Det er meningen, at museets mange samlinger fremover skal kunne fremvises i nye, større bygninger ved Museumsgården Karensminde.