Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Dyrk lige landbruget - skoletjenesteforløb

Skoletjenesteforløbet Dyrk lige landbruget er rettet mod elever på mellemtrin og er velegnet i forbindelse med faget natur og teknik.

Detaljer om forløbet Dyrk lige landbruget

Vores museumsvært tager imod eleverne ved Udstillingsbygningen og tager jer med rundt på gårdens jordarealer, mens I taler om agerbrug i gamle dage. Herefter går I op til heden, hvor I kigger på jordforholdene i den uopdyrkede hede. I slutter af i kartoffelmarken, og taler om, hvad der er anderledes ved jorden her, hvad forskellen er på næringsrig og næringsfattig jord, hvad planter har godt af, og hvordan man kan gøre jorden god for planterne. Eleverne skal nu selv danne gode jordforhold for en afgrøde. I en klar plastflaske med afskåret top, skal eleverne lægge forskellige jordlag (sten, jord iblandet sten, leret jord, muldjord, gødning) i rigtig rækkefølge og herefter plante et frø. Flasken tages med hjem på skolen.

Efter opdyrkning af jorden, skal jorden plejes og vandes. Nede i engen tæt ved det gamle engvandingssystem og midt mellem engvandingskanaler formidles fortællingen om at udnytte vandet som ressource og livgiver i landbruget og som tiltrækning for bosætning i sandede jorde. Eleverne vises rundt i kanalsystemer og får indsigt i principperne bag. Eleverne skal nu designe deres egne engvandingskanaler ved at tegne deres forståelse heraf.

Forslag til aktiviteter efter besøget

Høsten var intet værd, hvis heksen ødelagde den, eller lynet slog ned og brændte det hele. Derfor skulle man sikre sin høst. Lad eleverne sikre deres frø i deres flasker. Det kan de gøre ved at tegne kors og andre symboler på flasken, stikke jern i jorden af en art, eller samle særlige sten og lægge i deres jord. I kan også fortsætte denne fortælling og undersøge de helbredende og skadelige urter, der findes i naturen eller køkkenhaven, som man i gamle dage brugte til medicin eller overtroiske formål.

Læringsmål

-          Eleven kender forskellen på næringsrig og næringsfattig jord.

-          Eleven ved, hvad næring er i forhold til agerbrug

-          Eleven ved, hvordan man kan tilføre næring til jorden

-          Eleven kan kende forskel på de mest almindelige kornsorter, som vi bruger i dag;                 havre, rug og hvede.

-          Eleven forstår vandets betydning for planter.

-          Eleven forstår, hvordan man kan manipulere et vandløb til sin fordel, mht. vandtryk, fald, hældninger, vinkler, mønstre og sammenhæng.

Varighed 

2 Lektioner

Book et forløb

Inden for få dage modtage en endelig bekræftelse af din booking. Du bekræfter herefter din booking ved at betale et depositum på 200 kroner, som vil blive trukket fra den endelige pris.

Du kan få hjælp til at udfylde formularen på telefon 79727490.